Don`t ever stop, aldri slutt!

Som tittelen sier, aldri slutt! Aldri slutt å drømme, aldri slutt å gjøre det du liker og brenner for. Drømmer er det som faktisk driver oss fremover. 

Så sykt deilig å endelig slippe ny musikk! Vet det har vært litt stille på den fronten det siste året, men det betyr ikke at ting ikke skjer. Jeg har vært i permisjon hjemme med lille Oliver, en tid som har vært helt fantastisk, tappende, givende, spennende, trøttende, alle følelser på engang! Tror jeg har vært innom de fleste emoji-ansiktsuttrykkene det siste året for å si det sånn. B- mennesket som jeg er har fått erfare hva lite søvn gjør med en. Det har vært dager hvor jeg har vært helt utslitt med null motivasjon. «Dont ever stop» skrev jeg som en egenterapi for å minne meg på at «I still got it».

Det er så lett å glemme seg selv i en travel hverdag, slutte med det som gir en positiv energi. Sakte men sikkert havner man i et spor, låser seg til rutiner. Ikke at rutiner er galt, men om man slutter helt å prioritere seg selv kan det faktisk virke negativt inn på helsen. Alle vet at trening og riktig kosthold er bra, men forskning viser også at det å gjøre noe kreativt (for eksempel synge i kor, spille i band, skrive musikk) også kan være gunstig for helsen. Dette temaet gikk jeg litt dypere inn i når jeg studerte musikkterapi. Siste året på studiet skrev jeg masteroppgave om musikk til hverdagsbruk i et helseperspektiv. Jeg intervjuet «vanlige» folk og musikere for å finne ut hvilken betydning musikk kan ha for helsen i hverdagen. Noe av det som kom frem i intervjuene var at å delta i for eksempel kor, band eller skrive musikk faktisk gir økt livskvalitet. Ikke bare det å spille, men også å lytte til musikk kan redusere stress. Flere av informantene fortalte at de kunne komme sliten på øving, men at de som regel alltid gikk derifra med fornyet positiv energi. Det skjer noe magisk i det øvingsrommet!

Det er så lett å velge letteste motstands vei og ramle inn i sosiale medier eller TV`en istedenfor å bruke tiden mer konstruktivt. Misforstå meg rett, noen ganger kan det være behagelig og. Men feil om det går på bekostning av det som egentlig betyr noe, det som bygger opp. Det er mye helse i det å gjøre ting i fellesskap med andre, engasjere seg i noe og være tilstede i nuet!D

Som musikkterpeut er jeg så heldig å jobbe i et oppfølgningstilbud innen psykisk helse. Hver fredag har vi en åpen musikkafe som har blitt et populært tilbud. Her synger vi alt fra Beatles til Britney Spears hvor fellesskapet og musikkgleden er i førersetet. En fantastisk måte å starte helgen på! Ikke noe prestasjonsjag, kom som du er og syng med den stemmen du har! Mange tror man må ha et stort talent eller være profesjonell musiker for å drive med musikk. Det er bare tøys! Jeg tror amatørmusikere er de med størst musikkglede, amatør betyr å «å elske det man gjør». Det skulle vært resept på sang i helsevesenet, helt ærlig! 

Den røde tråden på den kommende andre platen går mye på det.. å «elske det man gjør», å finne tilbake til skapergleden. Om å ta tilbake makten over eget liv og ikke la seg definere av kritikerne. Kanskje lettere sagt enn gjort, men om man slutter med det en brenner for fordi man møter motstand er det bare en selv som taper på det. Jeg slår et slag for å senke terskelen, ikke være så redd for å prøve, feile og kanskje mislykkes og. Man sammenligner seg lett med de på toppen og føler seg motløs og liten i forhold. Sannheten er at de aller, aller fleste mislykkes ikke bare en, men gjerne hundre ganger før det kanskje løsner. Kan vi ikke senke terskelen litt? Det er HELT normalt å mislykkes og feile, ikke noe skam i det. Bare en del av prosessen. Det er det å ikke gi seg som er selve kunsten.

Så mitt budskap i dag, aldri slutt.. «Don`t ever stop» med det som gir deg positiv energi. Det kan faktisk være farlig for helsen å la vær. Hva har vi da å tape?

 3